A diferencia de la resta la carretera de Delhi a Agra és prou bona i el trajecte no es fa pesat, a un 40 km abans d'arribar hi ha la ciutat fantasma de Fathepur Sikri. Pel que sembla va ser una mena de caprici d'un Maharajà, que va fer construir una ciutat al mig del no res, mes o menys allà on li va venir bé als astròlegs de torn van assegurar que seria una ciutat pròspera... i la van construir. És una meravella, el color de la pedra rosada i la casi perfecte conservació de tots els edificis fa que siguin una de les visites obligades d'aquesta zona de l'Índia. Malauradament no se sap perquè al cap de 14 anys de la seva construcció la van abandonar, hi ha qui diu que va ser la falta d'aigua, però a cada lloc et donen una versió diferent, així que cadascú pensi el que vulgui. El Maharajà en qüestió val a dir que era un tipus pràctic, ja que per estar d'acord amb totes les religions es va buscar una dona de cada, i li va fer un palauet a cada una amb el seu estil, així a cada banda de la gran plaça que s'obre al recinte hi podem veure tres edificis amb tres estils diferents, musulmà, cristià i mogol... això s'en diu invertir en accions divines. Val la pena invertir una bona estona a visitar tot el recinte, malgrat fa calor no és un lloc humit i és suportable, s'està força tranquil i és un passeig agradable.

Una ciutat intacta oblidada
El treball de la pedra rosa en aquest lloc és impresionant

Continuant des de Fatephur Sikri per l'única carretera, arribem a Agra, un dels destins mes clàssics del nord de l'Índia i on hi trobem una de les edificacions mes imponents que hi ha al mon, al menys al meu parer. Agra no és només el lloc on es va construir el Taj mahal, també és una de les ciutats sagrades de l'Índia, i el riu Yamuna, que l'atravessa, és afluent del Ganges i per tant un riu també sagrat. Això vol dir que hi trobarem tots el ritus de l'Hinduisme, cremacions, ablucions, processons etc.,etc... també vol dir que hi torbarem molts Hindús que hi fan peregrinació, és sorprenent veure la quantitat de gent que hi ha per tot arreu. La ciutat en si no te massa secret bàsicament el mes interessant és la visita al Taj Mahal i als Gats que hi ha al llarg del riu. De tota manera hi ha

AGRA
Una sala del fort
El Taj desde el fort
un parell de visita que son força recomanables, això si amb el rerafons de l'omnipresent Taj. La primera és al fort d'Amber, un cop mes és un edifici espectacular però tremendament deixat i brut, tot i això val la pena perdre's per l'interior i sobretot pujar a la part superior on es teun magnifica vista del Taj Mahal i el riu Yamuna alhora. Es pot anar al Fort de matinada quan encara no ha sortit el sol i veure despuntar el dia des de allà, cal matinar molt, però veure els primers raigs de sol sobre el Taj Mahal i les coloracions que pren el marbre és senzillament espectacular !! molt, molt recomanable. Tambéal sortir tant dora es veu com la ciutat es va despertant, la gent que dorm al carrer comença recollir les coses... molt interessant, ara que agradable no seria la paraula, interessant moltíssim.

© Albert Farreras  

a les marges del riu yamuna és produeixen cremacions que afegeixen un al·licient mes a la visita, no és gens fàcil veure el monument sense que una columna de fum estigui en un moment o altre a la vista, tota una experiència, que si mes no et fa pensar...
Taj Mahal
El Taj Mahal és sense cap mena de dubte el monument estrella d'Agra, segurament de l'Índia i una icona a nivell mundial, personalment em vaig quedar meravellat amb aquesta construcció, mai havia vist una cosa amb tanta bellesa, tant per la construcció en si com per la història que te al darrera, de cara a la visita cal informar-se be dels preus de les entrades, a les hores punta del dia son mes cares, tot i així entrar val una pasta, també és un lloc ple de gent especialment turistes però també indis que el van a visitar. No oblidar que és un monument funerari musulmà !! per tant cal anar descalç i mantenir un cert respecte, els símbols àrabs que es veuen son frases de l'Alcorà. Nosaltres vam entrar a mitja tarda i ens vam estar al recinte fins que ens van fer fora (literalment) i vam poder gaudir d'un espectacle increïble: la posta de sol. A mida que el sol va baixant el monument pren diferents tonalitats de rosa increïbles, és un espectacle digne de veure, no dedicar una bona estona a gaudir d'aquest monument és imperdonable. He decidit dedicar una pàgina sencera al monument per no carregar aquest així que si encara t'interessa clica aquí.